Derfor bør du vaske, og ikke rense persiske- og orientalske tepper

Persiske tepper er solide, holdbare og vakre. Lenge siden det ble skikkelig rengjort? Dersom du vurderer tepperens bør du tenke om igjen. Det er nemlig helt andre måter man bør rengjøre denne typen tepper på. 

Bilde av et teppe med en kaffekopp oppå

Persiske- og orientalske tepper knyttes for hånd og har en høy verdi. De har gjerne spektakulære mønstre og farger, og er av svært god kvalitet. Det gjør at teppene har en lang holdbarhet, noe som fører til at de ofte går i arv i generasjoner. Behandler man teppene riktig vil de også eldes med stil, og mange synes de blir vakrere med alderen.

Et persisk teppe kan ha en knutetetthet på over en million knuter per kvadratmeter. Dette krever mange hundre timers arbeid. Eier man slike skatter er det viktig å behandle dem på en god måte. Er du inne på tanken å skulle rense teppet ditt? Da bør du stoppe opp og revurdere. Ekte persiske- og orientalske tepper bør nemlig ikke renses, men vaskes. Dette er en langt mer skånsom måte å rengjøre teppet på. Du må bare finne en fagperson med lang erfaring som vet hvordan det gjøres.

Hvorfor skal ikke persiske tepper renses, men vaskes?

Det finnes mange fordeler ved tradisjonelle persiske- og orientalske tepper. Ikke bare er de flotte å se på, med en utrolig lang holdbarhet, de er også svært enkle å vedlikeholde. Et stort persisk gulvteppe trenger for eksempel sjeldent mer enn en profesjonell vask rundt hvert femte år. Når teppet skal rengjøres skikkelig er det viktig å ikke sende det til et vanlig renseri, men til noen som har lang erfaring med profesjonell vask av persiske tepper.

Vanlig rensing av persiske- og orientalske tepper kan nemlig gjøre skade på teppenes ullkvalitet, farge og overflate. Ofte benytter renserier seg av maskiner og kjemikalier som blir for kraftige for håndlagde tepper.

 

Hvordan bør man rengjøre persiske tepper?

Det aller viktigste å merke seg når det kommer til hvordan man rengjør persiske tepper er teknikken. Her må man ofte benytte seg av utstyr mannen i gata ikke har, ellers vil man ikke få rengjort teppet skikkelig. Det kan føre til at teppet etterhvert får behov for å vaskes oftere for å beholde kvaliteten, noe som raskere vil slite på fibrene og fargen.

Persiske- og orientalske tepper krever spesialister som har utført rengjøring av håndknyttede tepper i lang tid. Behandlingen skal alltid være skånsom, og teppene skal heller aldri renses, kun håndvaskes. Se etter noen som ikke kun ønsker å fjerne skitt fra teppet ditt, men også noen som jobber for å bevare de naturlige fibrene i teppet.

 

Kan man rengjøre persiske tepper selv?

Flere som har skaffet seg persiske tepper lurer på om det er mulig å rengjøre dem selv. Man vil nødig ødelegge de fine teppene ved å behandle dem feil, men mange ønsker også å kunne vedlikeholde dem i eget hjem regelmessig. Noen lurer på om det er greit å bruke vanlig tepperens-middel, eller tepperens-spray på persiske- og orientalske tepper, og her er svaret et enkelt nei. Dersom man ønsker å rengjøre sitt persiske teppe på egenhånd bør man ikke bruke sterkere midler enn vann og litt grønsåpe ved behov. Denne type tradisjonelle tepper er laget av ull, og ull har et naturlig fettinnhold som holder skitt på overflaten. Dette gjør disse teppene enkle å vedlikeholde.

Er du uheldig og søler noe på teppet bør du handle raskt. Forsøk å få opp så mye fukt som mulig, gjerne med en tørr og ufarget klut. Blir det flekker på teppet kan du gå over med en fuktig klut og litt grønnsåpe, som nevnt over.

Les også: Vedlikehold av teppe – tips og triks  

Ellers skal alle typer håndknyttede tepper støvsuges med luven. På den måten får man opp overfladisk støv og andre partikler som kan sette seg i teppet, uten å dytte det under luven. Selv om ull er slitesterkt og tåler mye vil sand og grus kunne slite på fibrene, så regelmessig støvsuging er viktig. Du bør ikke bare støvsuge på teppets overside, men også under teppet en gang iblant. Da får du vekk mest mulig skitt og støv. Benytt deg alltid av det flate munnstykket uten børste når du støvsuger persiske tepper. Børster kan ende opp med å slite på teppet.

Teppene skal aldri bankes eller ristes. Da står du i fare for å slå ut knuter på baksiden. Du kan heller henge opp teppene slik at de får en lett lufting en-to ganger i året. Det er også fint å rotere teppet et par ganger i året. Dette bidrar til en mer jevn slitasje og eksponering for sollys. På den måten eldes teppet fint.

Hvorfor er det lurt å få teppet vasket av en profesjonell?

Du kan være iherdig med støvsugeren og en kløpper på å vedlikeholde teppet ditt, men en dag kommer det nok likevel til å trenge en grundigere vask enn du klarer å gi det på egenhånd. Det finnes flere tegn som indikerer at det kan være på tide å få ditt persiske- eller orientalske teppe rengjort av en profesjonell.

Merker du at teppet ditt fremstår mer matt enn tidligere, eller virker det som at overflaten har merkelige fargeskiller og nyanser? Lukter det vondt eller ubehagelig av teppet? Eller har du rett og slett hatt det liggende i over fem år uten å få det skikkelig rengjort? Da kan det være på tide å kontakte et firma som kan vaske persiske tepper. I visse tilfeller vil også reparasjon være nødvendig. Frynser og kanter på persiske- og orientalske tepper er ofte det første som slites, og da er det viktig å ta affære før slitasjen går inn på selve knyttingen.

Tepper som ligger på gulvet blir daglig utsatt for skitt, støv og søl. Dette er ikke det eneste som akkumuleres i teppene. Her trives også mikroskopiske organismer som støvmidd. Ved å vaske teppet skikkelig hvert femte år hindrer du en lekeplass for midd og andre småkryp. Dersom du er på leting etter noen som kan ivareta ditt persiske- eller orientalske teppe, samtidig som det blir skikkelig rengjort kan du ta kontakt med oss. Vi tilbyr reparasjon, profesjonell vask og restaurering av alle typer tepper, og vi er spesialister på orientalske tepper.

Trenger du rengjøring av ditt persiske eller orientalske teppe?

Ta kontakt så kan vi gi deg råd for den beste behandlingen.
Kontakt oss