5 tips og triks til godt vedlikehold av tepper

På lik linje med andre møbler, må tepper vedlikeholdes for å forlenge levetiden. Har du betalt i dyre dommer, eller kjøpt et uerstattelig teppe i utlandet, gjør du deg selv en bjørnetjeneste ved ikke å ta godt vare på det.

Heldigvis trenger det ikke være verken tidskrevende eller komplisert! Her følger en rekke tips og triks for et godt vedlikehold av teppe, slik at kvaliteten holder i mange år frem i tid.

1. Ikke bruk kjemiske rensemidler

Vask aldri et håndknytt teppe med kjemiske rensemidler. Dette kan skade materialet på en måte som gjør at teppet aldri vil kunne gjenfinne sin opprinnelige form og farge.

2. Sørg for tørt og rent gulv

Tepper bør bo på et tørt, støvfritt og jevnt gulv. Hvis teppet blir utsatt for fuktighet over lengre tid, kan det føre til store skader. Et par ganger i året, for eksempel når du gjør rent til julen og våren, bør teppet ristes. Du gjør dessuten lurt i å rotere det med jevne mellomrom, slik at det får jevn belastning. Oftest er det noen områder på teppet du går mer på enn andre.

3. Del belastningen – flytt tunge gjenstander

For å unngå dype spor fra møbler, bør du unngå å plassere tunge og spisse gjenstander på teppet ditt. Passer det seg likevel best å ha et møbel stående på teppet, bør du av og til flytte disse noen centimeter.

4. Unngå direkte sollys

For å unngå bleking og misfarging, bør du unngå å utsette teppet ditt for direkte sollys. Det kan være en idé å dekke til rommet med persienner eller gardiner når du er borte på dagtid. Dersom én del likevel er gjenstand for direkte sollys over tid, er det spesielt viktig å snu på teppet. Slik hindrer du at ett område ender opp med å ha en annen fargetone.

Skader eller slitasje på tepper bør utbedres umiddelbart for å begrense skadeomfanget. Det samme gjelder for flekker, ikke la sølet tørke ut av seg selv. Tørk av eller fjern så mye av sølet du kan, før du vasker flekken.

5. Kontakt profesjonelle for tepperens

Dersom du fremdeles er usikker på hvordan du skal gå til verks for best mulig å ta vare på teppet ditt, anbefales det at du tar kontakt med en profesjonell teppeleverandør og -renser.

Aage Pettersen A/S tilbyr profesjonell håndvask, teppevask og restaurering av alle typer tepper. For å ta vare på ditt teppe på en best mulig måte, er det viktig at du vasker teppet profesjonelt. Vi har lang erfaring og kan hjelpe deg med å preservere verdien på ditt teppe best mulig.

Trenger du profesjonell vask av ditt teppe?

Ta kontakt så kan vi gi deg råd for den beste behandlingen.
Kontakt oss