Sølt på teppet? Slik fjerner du de vanligste flekkene

Et gulvteppe er kanskje den mest utsatte innredningen for søl. I løpet av årene vil det nesten være uunngåelig å få en flekk på teppet. Vi gir deg tipsene du trenger hvis uhellet er ute.

flekkfjerning teppe

Hva trenger du for å vaske teppet? 

Det finnes mange kjerringråd om flekkfjerning og det finnes mange ulike kjemikalier som sies å skulle fjerne flekker på magisk vis. Men med flekkfjerning er det enkle ofte det beste. Sterke kjemikalier kan ødelegge fibrene og limet i teppet, og kjerringråd som for eksempel bakepulver og salt kan gjøre vondt verre. Som hovedregel anbefaler vi at du bruker vann, og i noen tilfeller kan du bruke litt grønnsåpe.  

Andre ting som kan være greit å ha til flekkfjerningen: 

  • Hvit eller en nøytralt farget klut, slik at fargen ikke sverter over på teppet.
  • En tom sprayflaske.
  • En tørr/våtstøvsuger kan være fint å ha for å suge opp fuktigheten fra flekkfjerningen, men det går som regel fint uten også. 

Ønsker du heller å få hjelp fra profesjonelle kan du lese mer om våre tjenester her.

Slik fjerner du de vanligste flekkene, helt uten tepperens!

Uansett hva flekken består av er det aller beste du kan gjøre å være kjapp. Da rekker ikke sølet å trekke ordentlig inn i fibrene og det vil være lettere å få det fjernet. 

Vannløselige flekker 

Rødvin, kaffe og te, urin fra husdyr og andre ting som lar seg løse i vann kan tørkes opp med et tørkepapir. Spray deretter på lunkent vann og trykk lett på med en hvit klut eller papir. Hvis flekken fortsatt sitter kan du blande ut litt grønnsåpe med vann og fukte en hvit klut med det. Trykk den så lett over flekken så mange ganger som du trenger. Pass på å ikke gni flekken hardt inn i teppet. Har du en tørr/våtstøvsuger kan du bruke den til å fjerne rester av fuktighet.

Fettløselige flekker 

Olje, fett fra matrester, skokrem og lignende flekker er ikke mulige å fjerne med kun vann. Her er det lurt å fjerne eventuelle klumper først med for eksempel en skje. Om fettet er flytende kan du tørke det overflødige vekk med et papir. Siden fettflekker ikke lar seg løse av vann, må du ha et rensemiddel. Forsøk med grønnsåpe blandet ut med vann, og press lett med en hvit klut. Hvis du bruker sterkere kjemikalier kan selve teppe ta skade av det, da er det bedre å få hjelp til vask av fagfolk.

Les også: 5 tips og triks til godt vedlikehold av tepper

Gi teppet lang levetid med godt vedlikehold og skånsom vask

Uansett hva slags teppe du har kan du med litt vedlikehold sørge for at det holder lenger. Sjekk hva teppet er laget av før du vasker det. Unngå å gni mye på det, da det kan slite på fibrene. Støvsug det ofte, og noen ganger også på undersiden. Det er anbefalt å få det vasket av profesjonelle hvert femte år. 

Lurer du på noe mer? Aage Pettersen tilbyr tepperens i Oslo

Vi er en liten familiebedrift som har holdt på med restaurering og rens av tepper i over 50 år. Med erfaring og kunnskap kan vi hjelpe deg med å fjerne de vanskelige flekkene – uten å ødelegge teppet. Vi holder til på Majorstua i Oslo, ta turen innom, ring eller send en mail så hjelper vi deg med det du måtte trenge!